Byl to myslím vynikající billboard a v letošních parlamentních volbách pomohl ODS zachránit, co se zachránit dalo, aspoň v Jihomoravském kraji; agentura odvedla perfektní práci. „Prof. Petr Fiala, emeritní rektor Masarykovy univerzity, nestraník v čele kandidátky ODS“ – a k tomu sladce znějící slogan: „POLITIKA, JAKÁ MÁ BÝT.“ No, u všech všudy, to jistěže ano, vždyť kdo už by měl vědět, jaká má politika být, než profesor politologie!?

To je přece samo o sobě tak výmluvné, že takový kandidát už ani nemusí říkat konkrétně, jaká že tedy, u všech všudy, ta politika má být – všem voličům je jasné, že on to přece ví – a těm chytřejším je jasné i to, že kdyby nám měl vysvětlit všechno, co ví, byl by mu i billboard malý...

A poukázání na nestranictví profesora Fialy? To je přece také velice účinný tah: všichni vědí, že v Ódéesce vládnou kmotři, předvedla nám to nejen policie, ale i ODS sama dostatečně výmluvně – a když nyní kmotři nechají ve svém čele kandidovat nestraníka, tak to asi nebudou úplně zlí kmotři – a vzato z druhé strany: pokud je ochoten za Ódéesku kandidovat profesor, nestraník, jemuž jistě nejde o koryto, takový člověk kandiduje, když je nestraník, jen proto, aby ukázal politiku, jaká má být...Ten jistě nechce stranickou politiku, jinak by už jistě byl ve straně (a možná že dokonce chce tu nepolitickou politiku)...

Přiznám se, že jsem Ódéesku nevolil a nimbu profesora Fialy nepodlehl (jistě byste ode mě, vážení čtenáři, ani nečekali nic jiného). A jenom jsem čekal na první skutečně politický krok nově zvoleného poslance.

A ten byl tady skoro hned po volbách: Petr Fiala vstoupil do ODS.

Proč? Proč se vzdal své plakátované výhody? Samozřejmě: jako nestraník zvolený za stranu by v ní měl jen zcela okrajové postavení. A Petr Fiala dokonce po stupu do ODS oznámil, že chce kandidovat na předsedu; celé to plakátované nestranictví byla jen finta na voliče.

Nejsem politolog, ale vím zcela přesně: toto je politika, jaká být nemá.