Předstupuje-li vláda před Poslaneckou sněmovnu se žádostí o vyslovení důvěry, přednese, zpravidla, hlavní slovo předseda vlády; něco takového prezident Miloš Zeman premiéru Bohuslavu Sobotkovi nedopřál: hlavní projev při této příležitosti přednesl on sám...

A ať je jaký chce – jedno se Miloši Zemanovi rozhodně upřít nedá, je to vynikající řečník: když řečnil dnes (18. 2. 2014) v Poslanecké sněmovně, bylo v jinak většinou spíše hlučném sále ticho, že by bylo slyšet spadnout i ten příslovečný špendlík – a po projevu následoval potlesk vestoje. Prezident byl jednak vtipný (dokonce i někteří ministři se usmívali!), jednak měl v mnohém pravdu. A hovořil, to bych chtěl zdůraznit, jako opoziční politik.

To nejpodstatnější, co prezident ve svém projevu řekl, je, že vláda, která se uchází o důvěru sněmovny, nemá šanci získat prostředky na splnění svých slibů, pokud bude dodržovat své sliby – přesně totéž říká už nějakou chvíli předseda poslaneckého klubu opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek – ten ovšem ne tak vtipně: Zeman se zmiňoval o možnosti udělení Nobelovy ceny za ekonomii Andreji Babišovi, pokud sežene dost peněz, připomněl premiéru Sobotkovi, že možná bude muset zopakovat svůj výrok (z roku 2003) „naše sliby nebyly zasazeny do reálného ekonomického rámce“... a uvedl i to, že vláda možná bude muset zvýšit DPH. Zkrátka – mluvil jako pravicový opoziční politik.

Projev prezidenta republiky vůbec vzbuzoval dojem, že jeho hlavním cílem je zesměšnit premiéra Sobotku a více méně celou vládu. Tedy: tato vláda, to je jediná možnost, která po volbách byla (to řekl prezident doslova), ale podívejte se, jak je nekompetentní (to už řekl jen nepřímo).

Sobotka na prezidentův projev nijak nereagoval.

Velmi zajímavé, kromě mnoha dalších, dílčích zajímavostí, bylo i to, že Miloš Zeman srovnal text vládního programového prohlášení s textem koaliční smlouvy – a našel mezi nimi patnáct rozdílů (z nichž ovšem konkrétně uvedl jen jeden) a vtipně pravil, že o programovém prohlášení by se dalo říct, že je porušením koaliční smlouvy... Prostě, řekl bych: Zeman porušil nepsanou dohodu, že všechna prohlášení a programy jsou jen slohová cvičení, sliby se slibují, řeči se vedou – a reálná politika jde jinou cestou. Nikdo se ve své praktické politice touto zásadou neřídil tak silně, jako právě Miloš Zeman.