Ausgerechnet na Dušičky vypočítaly feministky letos den, odkdy české ženy pracují zadarmo. Když se rozdíl mezi platy (a mzdami, nechci tyto dva pojmy v této glose rozlišovat) u mužů a u žen promítne do kalendáře, vyjde to prý právě takto. Nechci s tím ani za mák polemizovat. Ať si ženy vydělají. Můj plat mi ovšem není vyplácen na úkor toho, že nějaká žena má nižší, a cítit se vinen za to, že jsem muž, odmítám.
Nechci to ani přepočítávat a zkoumat věrohodnost statistik, ze kterých feministky čerpají. Jen bych poznamenal, že se tu často zaměňují dva různé údaje: statisticky nižší plat žen než mužů, což znamená, že muži častěji zastávají lépe placené pozice, a nižší plat žen za stejnou práci, což by byla ovšem nepřípustná diskriminace, ale je to vždycky skutečně stejná práce, nebo jen stejná na papíře?
Že muži více vydělávají, je nesporné, a je tomu tak všude, i ve Švédsku. Všude na světě je víc mužů ministrů než žen ministryň a více žen uklízeček než mužů uklízečů. Jde ovšem o to, jak se to interpretuje. Buď se může říct, že pro muže je práce a kariéra více důležitá než pro ženy, a tak se jí více věnují a to má pochopitelně výsledky. Nebo se může feministicky tvrdit, že mezi myšlením mužů a žen není žádná odlišnost a rozdíl v platech je pouze důsledek mužského šovinismu a genderového útlaku. Dodal bych jen, že samozřejmě může z obojího působit oboje. Ale naprosto popírat rozdíl v cílech a myšlení žen a mužů a nutit ženy společenským a institucionálním tlakem, aby se chovaly jako muž, je nesmysl. Výrazné výjimky ovšem jsou. Taková Kateřina II., která se nenarodila jako carevna a do funkce se tvrdě proboxovala, byla jistě ambicióznější než kterýkoliv muž v její říši a rodinné hodnoty jí až tak moc neříkaly.
To jsou všechno podle mě samozřejmosti.
Mám však na mysli zásadní inovaci. Chtěl bych ženám zdarma poskytnout radu, jak snížit platy mužů v celém národě. Většina mužů žije v rodinách a těší je, když peníze, které vydělají, slouží celé rodině, nejen jim, nýbrž i ženě a dětem. Stačí, aby ženy začaly živit rodinu samy a peníze od manžela omítly: „To si propij sám s kamarády, vůbec mi nenos domů žádné peníze!“ Sázím se o všechny svatební síně ve státě, že muže by takový život brzy nebavil a rychle by ztratili motivaci k vyššímu platu.
Přízeň žen je pro muže silnou motivací. Muž chce mít hodně peněz především nebo aspoň mimo jiné proto, aby imponoval ženám. Stačí, aby ženy začaly mít o muže tím větší zájem, čím bude muž chudobnější, a chlapi se začnou se šéfovou hádat, že tolik peněz v žádném případě nechtějí. Případně s nějakým zbylým šéfem. Pokud bohaté ženy budou vlhkýma očima hledět na nádherné, přitažlivé muže s mastnými vlasy v ošoupaných svetrech chodící pěšky a bydlící pod mostem, genderová nerovnost velmi rychle zmizí.