Moc rád bych věděl, kdo (jaký tým?) napsal předsedovi Petru Fialovi jeho projev na dnešní (22. dubna 2017) programové konferenci ODS: je to vysoce profesionální dílo. Kdo s ním secvičil důrazy v hlase, gesta & pauzy – prostě přednes? I to je vysoce profesionální výkon. Citáty z Ronalda Reagana a Alberta Einsteina (tedy mužů citovatelných na pravicovém shromáždění kdekoliv na světě) by se zdály poukazovat na práci někoho ze zahraničí: žádný z použitých citátů totiž nepatří do arzenálu mouder standardně používaných v Česku („Svoboda není nikdy dál od zániku než jednu generaci“ – Reagan; „Vize bez realizace je halucinace“ – Einstein).
Předseda ODS mluvil sebevědomě a pevně – jako silný lídr, kterým není, a také jako někdo, kdo bude po volbách rozdávat politické karty – což s největší pravděpodobností nebude. Ale prý ještě není nic rozhodnuto. Tak uvidíme.
A také bych rád věděl (sledoval jsem jeho projev v televizi a ta to neukázala), kde bylo umístěno čtecí zařízení – či zda se pan profesor snad naučil svůj projev skutečně nazpaměť. Všechny tyto ukazatele, svědčící o jeho neviditelném zázemí a jeho charakteru, mě, přiznám se, zajímají víc než přednesený program.
Z programu – zvíci 190, a to je pravda, velice konkrétních a leckdy skutečně rozumných položek – přece ODS tak jako tak, ať bude povolební vyjednávání jakékoliv, prosadí jen malý zlomek; takže bych jako projev poctivosti k voličům uvítal cosi jako seznam priorit, skutečných priorit, přes které, abych tak řekl, „nepojede vlak“ – ale nic takového jsme neslyšeli.
Autor projevu věděl, že není možné jen tak beze slova přejít vývoj, který vedl ODS k tomu, že se propadla na hranici politického zániku – tedy ztrátu důvěry podstatné části kdysi nadšených voličů této strany z devadesátých let: zmínil „personální klopýtnutí“ a „politické chyby“ – nu dobrá, těžko by asi člověk mohl chtít, aby nazval věci pravými jmény a mluvil o totální prohnilosti, korupci, naprosté prolhanosti a podvodech ve velkém.
Kromě komunistů, kteří figurovali v jeho projevu jako hrozba (to souhlasím), se Petr Fiala vymezoval vůči ANO a ČSSD, které myslím ve svém projevu docela dobře a trefně charakterizoval. KDU-ČSL a TOP 09 jako by neexistovaly – jako by každý, kdo nechce komunisty ve vládě a kdo odmítá „bezradnost“ ČSSD i „obsahově prázdný marketing“ ANO, měl jen jedinou volbu, totiž ODS. Naštěstí tomu tak není.
Ve volbách 2017 jde o hodně, nejsou to jen nějaké rutinní volby, jde o naši příslušnost k Západu a o to, abychom nepadli na úplné politické dno, slyšeli jsme v projevu několikrát. Nevím, ale myslím, že Česko už je dost hluboko – a to v dobrém i ve zlém – součástí současného Západu, takže kdyby měl Andrej Babiš přes padesát procent hlasů, bylo by to sice na čtyři roky (a s důsledky ještě déle) dost špatné, ale zásadní změnu politického systému by to myslím už přinést nemohlo. Ale různé „mobilizace“ patří k tradicím ODS, v tom tedy Fiala navázal na Václava Klause (o kterém se jinak ani nezmínil).
Ale samozřejmě, co je hlavní v každém předvolebním projevu, to jsou sliby – a ODS sliby skutečně nešetří. Napraví především „nepřiměřeně nízké mzdy“ v Česku a přidá všem: přidá 7 procent prostě tím, že razantně sníží daně, například zruší výpočet zdanění ze superhrubé mzdy, což sama ODS při svém minulém vládnutí zavedla, a sníží DPH, kterou rovněž ODS zvedla (snad právě to byly ty nejmenované politické chyby?). Samozřejmě nepadla ani zmínka o tom, kde se sníží při takto silném omezení státních příjmů státní výdaje.
No – jak říkám, uvidíme.