Bohuslav Sobotka se jeví jako slušný člověk; takzvaný slušňák. Někdo, kdo se pečlivě obléká, ale bez výstřelků, svědomitě pracuje, ale nepředvádí se příliš, a pokud to jen trochu jde, má vždy všechno hotovo včas, a také, pokud to jde, nikomu neubližuje; nemluví sprostě a mírně se usmívá. Vzbuzuje dojem, že nelže a nekrade...

Samozřejmě, že je to všechno pravda, ale jen zčásti. Bohuslav Sobotka je členem strany, která rozpoutala orgie naštěstí jen verbální, ale zcela šílené protikřesťanské nenávisti v souvislosti s (částečnou) restitucí komunisty ukradeného církevního majetku, i když vystupoval relativně mírně, tuto politickou linii podporoval a nevyhranil se proti ní; ovšem, kdyby se vyhranil, už by nebyl jedním z čelných politiků své strany. Vcelku se Bohuslav Sobotka jeví  jako někdo, kdo, ovšem jen je-li to potřeba, s vlky vyje, než jako vlk. Nedávno se vyjádřil, že vládnout s komunisty by mu nevadilo. Právě tak jako mu nevadilo utvořit vládu s člověkem bytostně ztělesňujícím všechny komunistické nemravy, i když ten pán už od revoluce není členem komunistické partaje, a má teď svoji vlastní.

Suma sumárum: politik vcelku slušný, i když dost nevýrazný. Až je s podivem, že při svých vlastnostech se mohl dostat tak vysoko. A že se dostal tak vysoko, by se zdálo svědčit o tom, že se Česko přece jen stává normální zemí, kde premiér je prostě státní úředník, a ne malý Mussolini.

Snad právě proto Bohuslav Sobotka přímo neskutečně inspiruje Miloše Zemana k tomu, aby jej všelijak, a to docela vynalézavě, ponižoval, ubližoval mu a dával mu najevo své pohrdání, snažil se jej vytlačit z vrcholové politiky. Od lánského puče (pokusu o puč), přes šaškárnu s demisí nedemisí až po včerejší bleskové svolání schůzky do Liberce (když já dělám předvolební kampaň v Liberci, vy musíte za mnou, aby bylo jasné, jaké jsou priority). Pozvat někoho po dnech své vlastní nečinnosti na vážné politické jednání ve chvíli, kdy letadlo pozvaného hosta už roluje ke startu na jiné důležité jednání, to je prostě šikana a nic jiného.

Bohuslav Sobotka Miloše Zemana provokuje jako žák slušňák třídního grázla.

A pokaždé, když Zeman šikanu přežene, jdou lidi na podporu Sobotkovy politiky do ulic. Politik tak trochu suchar, politik téměř bez charismatu, politik, který by to sám dokázal jen těžko, náměstí měst včera  opět zaplnil, i když sám nic neorganizoval.