Novináře Jána Kuciaka jsem neznal, a nikdy jsem od něj v minulosti nic nečetl. Ale z jeho vraždy se jen těžko vzpamatovávám...
I u nás byla naplánována vražda novinářky Sabiny Slonkové, ale objednaný vrah se přece jenom na poslední chvíli lekl a šel se udat. Jednoho novináře snad dal zavraždit svého času zločinecký boss František Mrázek – ale nikdy se nic neprokázalo; stejně tak, jako se neví, kdo zavraždil samotného Mrázka.U nás i na Slovensku se zločinci vraždili spíš navzájem mezi sebou: jeden z kápů slovenského podsvětí byl zabit dokonce na nemocničním lůžku ve fakultní nemocnici... Ale zavraždit novináře i s jeho snoubenkou, to skutečně není středoevropský styl – takový smysl pro rodinu a současně úplné pohrdání lidským životem opravdu ukazuje spíš na mentalitu jižní Itálie. Angela Merkelová má teď jiné starosti – ale vzpomínám si, že si při své (zatím) poslední návštěvě v Praze stěžovala, že v novinách převládají národní témata, nad těmi evropskými; tak dvojnásobná vražda spáchaná na investigativním novináři, který právě psal článek o chapadlech italských zločineckých struktur na Slovensku ve věci dotací z Bruselu, to jistě evropské téma je... Přece jen se nám ta Evropa sjednocuje.
Slovenský premiér Robert Fico se zachoval tváří v tvář této tragédii jako šašek – ve společnosti ministra vnitra předvedl veřejnosti stolek v bankovkami v hodnotě jednoho milionu eur, což je odměna, kterou vypisuje na informace vedoucí k dopadení a usvědčení vraha. Podezříval snad veřejnost, že si myslí, že předseda vlády nemá k dispozici tolik peněz? Připomíná mi to jednoho z aktérů české metylalkoholové aféry, jenž předvedl taktéž fyzicky jeden milion korun, který prý dá tomu, kdo vyšetří, odkud se vzalo nelegální pančované pití...
A posléze Fico jen mírně vyzval, aby se neobviňovali lidé bez důkazů. Dovedu si představit, jak jinak by hovořil o Jánu Kuciakovi, kdyby novinář byl ještě na živu... Kuciak totiž ukázal prstem i na Fica samotného. Konkrétně na dva lidi z jeho okolí, premiérovu asistentku Máriu Troškovou a tajemníka bezpečnostní rady státu Viliama Jasaňa. „Dva lidé z okruhu člověka, který přišel na Slovensko jako obviněný v mafiánském případě v Itálii, mají každodenní přístup k premiérovi země – a vybral je Fico osobně," píše Kuciak v nyní posmrtně zveřejněném článku. A uvádí řadu konkrétních případů italských machinací s evropskými dotacemi na Slovensku.
Slovenští činitelé nešetří slovy odsouzení – ale ve věci vypátrání vraha jsem skeptický . Udělal, za co byl zaplacený, a odjel do Itálie. Jinak budou chybět důkazy, i kdyby snad nějaké byly.