Tak tohle mi, jak se tak říká, hlava nebere. Už si ani nepamatujeme, kolikero řádění šílených střelců zažily školy různého stupně v USA. A skutečně účinné omezení přístupu ke zbraním, včetně zbraní automatických, je stále v nedohlednu.

Naopak, mocná lobby výrobců & prodejců zbraní jako by v každém novém masakru viděla příležitost, jak ještě víc posílit svoje kšefty. Prezident Donald Trump, který v americké otevřené společnosti ani nemůže utajit, že zbrojaři podpořili jeho volební kampaň, po masakru 17 studentů a učitelů na Marjory Stoneman Douglas high school v Parklandu na Floridě volal po vyzbrojení učitelů, kteří by měli podle něj chodit do vyučování ozbrojeni střelnou zbraní ukrytou pod oděvem a případného střelce hned zkraje zastřelit, aby nestřílel... Po negativní reakci veřejnosti Trump svá slova poněkud zmírnil, že by jako jen někteří učitelé, a ti by měli být dobře vyškoleni... „Jediná věc, která dokáže zastavit špatného chlápka se zbraní, je dobrý chlápek se zbraní,“ řekl už po předchozích masakrech Wayne LaPierre, výkonný ředitel vlivné Národní střelecké asociace (National Riffle Association, NRA) s více než čtyřmi miliony (dobře) ozbrojených členů...

Ovšem good guy se zbraní, dokonce zástupce šerifa, stál v Parklandu v době masakru přímo u školy, ale jaksi se mu nechtělo nic riskovat a nezasáhl – přišel sice o místo a vysloužil si mnoho rozzlobených slov prezidenta Trumpa, ale doktrína dobrého chlapíka se zbraní dostala myslím další silnou trhlinu. Nejlepší stále je, když zlý chlapík má co nejmenší, pokud možno nulovou možnost si zbraň opatřit.

Ale ne. S obvyklou týdenní latencí se i po střelbě na Marjory Stoneman Douglas high school ozval šéf NRA Wayne LaPierre. A já se už pár dní snažím nějak přežít jeho výroky... Mluvil o druhém dodatku americké ústavy, který dává občanům USA právo nosit zbraň na svou vlastní obranu – ale nedává přece právo šílencům vraždit děti, brojil proti „elites“ a „socialists“, mluvil o svobodě a Komunistickém manifestu Karla Marxe (a Friedricha Engelse, to byl spoluautor, prosím) a dělá tak extrémní levici účinnou negativní reklamu...

Prohlásil: „We must immediately harden our schools. Every day young children are being dropped off at schools that are virtually wide open, soft targets for anyone bent on mass murder. It should not be easier for a madman to shoot up a school than a bank or jewellery store or some Hollywood gala. Schools should be the hardest target in this country. Evil must be confronted with all necessary force to protect our kids.“ Že Američané chrání své děti méně než klenotnictví anebo hollywoodské celebrity? Je přece rozdíl mezi školou a klenotnictvím! V normální zemi lupiči vykrádají místa, kde je majetek, aby se ho zmocnili, a tak si užili života; nějaká – větší či menší – ziskuchtivá kriminalita je všude, ale zločinci nestřílejí děti, ty nejsou ozdobeny klenoty a jejich zabíjení jim nic nedá. Děti střílí skutečně jen „madman“, šílenec, a tomu je především třeba zabránit v přístupu ke zbraním, ne se proti němu vyzbrojovat jako do války! Hlídat školu jak vojenskou základnu je přece taky šílenství. Jak to může někdo chtít chytit právě za tento konec? Tomu nerozumím. Ale vlastně rozumím. Jde mu o zisk, o prodej zbraní, co největší prodej zbraní, a to komukoli, kdo platí, šílencům jako policii – a nehledí na následky. Madman.