Takže: co se vlastně stalo? Velká Británie dostala další čas, může zůstat členem Evropské unie ještě půl roku, až do 31. října. Proč další čas? I takové vcelku seri´´ozní médium, jako je server Hospodářských novin, hlásí: „Důvodem posunutí data brexitu je fakt, že se britští politici stále nejsou schopni domluvit, za jakých podmínek by jejich země měla z unie vystoupit .“ Ale to není pravda, to je jasná a krystalicky čistá lež.
Velká Británie dostala další čas na to, aby se nějak srovnala s dohodou, která je pro její demokraticky zvolený parlament nepřijatelná (jak se již třikrát potvrdilo). Případně aby se rozhodla úplně stáhnout svoji žádost o vystoupení z Evropské unie. Většina poslanců Dolní sněmovny se jasně (už třikrát!) shodla, že za takovýchto podmínek z unie vystoupit nechtějí.
Všude na světě přitom platí, že dojednaná dohoda nic není, že každá smlouva vstupuje v platnost až po ratifikaci parlamentem, a když ji parlament nepřijme, musí se dojednat jiná. Ne, nic, nikdy, nic takového, zaznělo znovu z mimořádného summitu Evropské unie jako z kolovrátku – ne, žádné změny v dojednané (ale neratifikované!) dohodě nepřicházejí v úvahu. Máte – „ich möchte noch einamal klar machen,“ řekla Angela Merkelová – jenom jedinou možnost: přijmout, co vaše vláda s námi už jednou vyjednala. Případně přilézt zase zpátky do unie. A na to ,abyste to pochopili, vám dáváme další čas.
Jak je to celé ponižující! Být Angličan, chtěl bych být z takovéto unie pryč už dneska, ani bych nečekal do večera, a to i bez dohody, i kdyby takové vstoupení bez dohody mělo dramatické následky pro ekonomiku.
Howgh.