1.
Přesně, jak se očekávalo. Na dnešním (13. 4. 2019) sjezdu hnutí Starostové a nezávislí (STAN) nahradil v čele hnutí dosavadního předsedu Petra Gazdíka dosavadní místopředseda Vít Rakušan. Získal 139 hlasů delegátů ze 160.
Někomu by mohlo připadat jako paradox, že když se na sjezdu ANO ucházel o funkci předsedy jediný člověk, viděl jsem v tom důkaz nedemokratického, vůdcovského charakteru hnutí ANO, ale totéž na sjezdu STAN mi nevadí; ale není to paradox: zatímco Andrej Babiš si už hnutí ANO zformoval sobě na míru tak, že kdyby z jeho čela odešel, splasklo by brzy jako medúza na suchu, sjezd STAN zvolil nového předsedu – a ten předchozí přitom nejen zůstává členem hnutí, ale je i jedním z místopředsedů. Dovedl by si kdokoli představit, že by Andrej Babiš již nechtěl být předsedou ANO, a místo toho se stal právě jen jedním z pěti místopředsedů?

2.
Politický komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček charakterizoval STAN jako „slušně se projevující hnutí slušných lidí“ – i to je dílem odcházejícího předsedy a doufám, že to tak zůstane. Nový předseda Vít Rakušan řekl, že se ve své nové funkci chce sejít i s předsedou hnutí ANO, ale ne s předsedy KSČM a SPD.

3.
Co nového přinese Vít Rakušan? Myslím, že především větší politickou ambici a větší tah na branku: pokud mu rozumím, přál by si, aby se Starostové a nezávislí změnili z jakéhosi spíš klubu starostů ve vyšší politice ve skutečnou politickou stranu a vyhlásil řadu – snad – chytlavých témat pro budoucí kampaně (například volební právo už od šestnácti let) a vyhlásil i ambici podílet se na formování budoucí české vlády.

4.
Někdy i skutečný život přináší zápletky jako z románu: ve stejný den jako sjezd STAN se konaly i doplňovací senátorské volby v Praze 9, STAN v nich získal 19. senátorský post – a tato ve Sněmovně jen malá strana se tak stala nejsilnější stranou v Senátu (předstihla o 1 počet členů v klubu ODS).
Současný předseda Senátu Jaroslav Kubera, naznačil Vít Rakušan, není dostatečná politická osobnost, aby mohla být vnímána jako alternativa vedle prezidenta Miloše Zemana (či proti němu?). STAN ho nechá, aby dosloužil rok a něco svého současného mandátu, a pak vyhlásí svého kandidáta na předsedu horní komory Parlamentu.
Pokud ovšem uspěje v příštích senátorských volbách, dodal bych.
Což není jisté. V politice nic není jisté.