Poslanecká sněmovna dnes (23. 6. 2020) propustila do druhého čtení návrh na navýšení státního dluhu na 500 miliard korun.
Stalo se tak po zhruba pětihodinové, vůči vládnímu návrhu většinou velmi kritické debatě, jejíž věcnost a vysokou úroveň ve svém závěrečném slově pochválila i sama ministryně financí Alena Schillerová. (Ta je prý podle výsledku nedávné ankety nejvlivnější žena v ČR – ve skutečnosti je ale jen prodloužená ruka premiéra a předsedy ANO Andreje Babiše.) Paní ministryně vyjádřila rovněž příjemné překvapení nad tím, že debata až na výjimky nebyla konfrontační; „asi už vypadám hodně sešle, to bude ten důvod,“ řekla roztomile.
Hodně sešle však vypadá především způsob vládnutí samotného Andreje Babiše. Především: proč se vůbec s touto obří sekyrou tak šíleně spěchalo? Připomeňme, že dluh, který zatěžuje každého z nás včetně nemluvňat k stávajícímu zadlužení ještě navíc sumou 50 tisíc korun, měl být „odsouhlasen“ ve stavu legislativní nouze – tedy za jediný den a prakticky bez debaty; 140 miliard mělo  tvořit vládní rezervu, a vymknout se tedy kontrole sněmovny. Andrej Babiš by si pořád přál parlament jako za bolševika, tedy coby ryze formální útvar, kde se pokaždé zvedne les rukou, když výkonná moc něco předloží… To neprošlo, nikoli vládní sociální demokracie, ale polovládní KSČM tentokrát trochu zlobila: debatu si marxisté-leninovci nenechali vzít; řečnili při ní jako ta nejostřejší opozice – a pak hlasovali pro návrh. O nové sekyře se tedy bude ještě diskutovat v rozpočtovém výboru a bude druhé a třetí čtení. I když lhůta mezi čtením prvním a druhým se zkrátila přesně o 54 dní, takže vše se dá stihnou ještě v červenci... 
Suma, jakou si většina z nás nedovede ani představit, byla předložena bez rozpisu na jednotlivé položky; když opozice i komunisté (ti na rozdíl od sociálních demokratů prostě chápou, že volby se blíží a oni se musí od Babiše nějak odlišit) žádali vyčíslení, položilo Ministerstvo financí na stůl seznam výdajů a výpadků příjmů, jenž v součtu dával dohromady přesně a zakulaceně právě pět set miliard. Ale podstatné je, že deficit byl takto stanoven bez znalosti výkonu českého hospodářství za první pololetí letošního roku, statistická data ještě nejsou k dispozici. Alena Schillerová je zkrátka nejen kadeřnice, co si umí sama profesionálně upravit hlavu i při karanténě, ale také kouzelnice, která upraví hlavu každému z nás, kdo si to nechá.
Jako by se ztratilo ze zřetele, že pořád jde o reakci na pandemii nové virové nemoci a důsledek opatření motivovaných tím, aby se na tuto nemoc neumíralo. Ale jako všechno v byrokratické správě začala i odezva na koronavirus žít svým vlastním životem.
Podle oficiálních údajů Ministerstva zdravotnictví zemřelo v České republice do dnešního dne na novou nemoc 339 lidí. Když se to vydělí, vyjde nás jeden zemřelý na téměř jeden a půl miliardy; přesně na 1474926250 korun.