Na zámku v Lánech tradičně novoročně poobědval prezident Miloš Zeman s chotí Ivanou a dcerou Kateřinou a premiér Andrej Babiš s chotí Monikou a s některými vybranými premiérovými dětmi (na jejichž zdraví Andrej Babiš ve sněmovně přísahal, když lhal o Čapím hnízdě – zapomněli jsme už?), konkrétně Frederikem & Vivien (potomci narození & pojmenovaní ještě předtím, než se Andrej Babiš rozhodl, že bude nejlepším představitelem právě českého, a ne nějakého jiného národa).
...tak takhle to bylo před rokem – ale málem i letos. Původní informace hradního ovčáčka Jiřího Mluvčího zněla: „Novoroční oběd rodiny pana prezidenta a rodiny pana premiéra je nadále plánován na 3. ledna v Lánech za dodržení platných ustanovení a opatření.“ Nic nemůže lépe charakterizovat styl & morálku Miloše Zemana než právě takovéto prohlášení: scházet na společenských akcích se mohou nanejvýš dva lidé. jsou-li z různých rodin, ale pro lánského vladaře platí, že „ustanovení a opatření“ jsou dodržena, i když se sejde sedm lidí... Ale ať žije kritika médií! Negativní mediální ohlas vedl k tomu, že na zámku v Lánech se nakonec obědvalo jen ve dvou, prezident s premiérem – a všechno probrali & všechno vyřešili! Jak je to celé protivné a nepříjemné, už jenom ty velkopanské manýry se společnými hostinami – a stálé napětí mezi naštěstí ještě v hrubých rysech dodržovanými pravidly demokratického státu a naprostou zvůlí! Člověku se to příčí, raději by odvrátil zrak někam jinam, ale jedná se o prostředí, které ovlivňuje a řídí náš každodenní život.
Hra a vzájemné přetahování a vyvažování politických sil, tak důležité pro život všech, kdo se na této hře podílejí jen možností volit a mezi volbami kritizovat, u nás přece jen ještě existuje. Ani prezident si neprosadí úplně všechno; to potom trucuje. Daňový balíček se zrušením takzvané superhrubé mzdy lánský pán nepodepsal – ale ani nevetoval. Ovšem tak nemotorně, že vzniky právní pochybnosti, jestli jej, nechtěně, přece jenom nevetoval: ústavní právo je věda přesná a přísná a na subjektivní velkopanské manýry jednotlivců je citlivá. Ale musíme chápat, že Hrad má dost odborníků na jiné věci než na ústavní právo. Například na oslavu zabijačky čuníka v době, kdy ustanovení a opatření něco takového nedovolují (zapomněli jsme už? – prý ten čuník byl úplně nemocný a bylo třeba ho rychle porazit, než umře, to je přece důvod, který musí každý uznat a pochopit). Jak je to všechno nepříjemné a trapné – ale jedná se o prostředí, které určuje a ovlivňuje můj i tvůj každodenní život.
Ještě jedno důležité rozhodnutí učinil prezident Zeman na přelomu roku: vyhlásil volby do Poslanecké sněmovny. Ty se budou konat 8. a 9. října 2021 (pokud se tedy nestane něco , co si zatím neumíme ani představit). Vyhlásit volby na říjen následujícího roku už 28. prosince, to je tedy skutečně „bez zbytečného odkladu“; takový spěch je věc opravdu neobvyklá – ale prý prezident chce, podle slov svého Mluvčího, aby strany měly delší volební kampaň…
Připadá mi spíš, že Miloš Zeman už se nemůže dočkat, až bude mít po volbách opět všechny karty v rukou – a bude na nějakou, a možná, že neústavně na dlouhou, dobu opět suverénním a skutečně téměř neomezeným vládcem.