Nejde o maličkost. Nekonečné tahanice o dodávky a nedodávky očkovacích látek, to není jen politická hra jedněch a karneval neschopnosti druhých. Tady jde o lidské životy, protože někteří lidé, na které se vakcína nedostane nebo dostane později, onemocní, přičemž kdyby byli dříve naočkovaní, neonemocněli by, někteří z nich onemocní těžce a někteří z těžce nemocných umřou.
U nás má monopol na všechno, co souvisí s nemocí covid 19, předseda vlády Andrej Babiš – tedy: má monopol, když si ho chce vzít, a nemá ho, když se mu zdá, že nějaké rozhodnutí by bylo nepopulární.
Andrej Babiš je hrozný chudák – já nevím, jak je to možné, že ho nikdo nechápe, stále ho někdo nedoceňuje a nebere vážně jeho zcela nezištnou snahu brát dotace a přitom pomáhat občanům České republiky. Pro ty už teď dělá všechno, a dělal by ještě mnohem víc, kdyby se nemusel aspoň někdy, aspoň trochu vyspat. Počet těch, co ho nemají rádi, přitom stále a neustále roste. Zcela nedávno se mezi Babišovy nepřátele zařadilo i Portugalsko, v současnosti předsedající země Evropské unie.
Jak může taková nesolidární země jako Portugalsko vůbec předsedat Evropské unii – a poškozovat Českou republiku? Proč si takové Portugalsko nevezme příklad z Česka, které (zastupované Andrejem Babišem) jenom chtělo víc vakcín, když už si jich (zastupováno Andrejem Babišem) v době, kdy se o objednávkách rozhodovalo, objednalo méně, než tehdy mohlo?
V Bruselu tentokrát nevyšla Babišova rafinovaná strategie, tak dobře známá z Česka: s nikým se nebavím, dokud nemusím, a každého přitlačím ke zdi, s kým se bavím. A ještě ta česká opozice – představte si, vůbec Andreje Babiše při jednání s evropskými premiéry nepodpořila!
Takže jsme, shrnuto sečteno, zastupováni Andrejem Babišem, opět obdrželi méně vakcín, než kolik bychom obdržet mohli. No, trochu nám teď vypomohou některé solidární země, především bratrské Maďarsko, se kterým se vůbec začíná Babišova garnitura, jak se zdá, čím dál tím víc sbližovat.
Možná se mýlím, v Bruselu jsem nebyl, ale připadá mi nějak, že Andreje Babiše už prostě v Bruselu, i v Bruselu, všichni mají plné zuby.