Hned zkraje řeknu, že voliči strany SPD jsou mi nesympatičtí. Ať už svým vystupováním, nebo extremismem a nesnášenlivostí, se kterou se setkávám na internetu.

Zkusím se ale podívat jejich úhlem pohledu, abych je pochopil. Tedy aspoň trochu. Jedu s dětmi z tábora, v Pardubicích nás České dráhy nechají čekat několik hodin. V přilehlém parku, kam se uchylujeme, na nás pokřikují velmi sprostě nějaká individua. Střih. Jedu ve vlaku, bez ptaní přijde pán do kupé, bez roušky, bez pozdravu, bez zeptání na místo. Upozorním ho na roušku. Velmi sprostě mi vynadá. Naši spoluobčané u nemocnice zbijí jednoho mého známého, jenom se připletl do jejich rvačky. Každý večer na dopravním uzlu, kde přestupuji, jsou hlasití, opilí lidé s nevybíravými řečmi, pokřiky na kolemjdoucí, s cigaretami pod nosem svých bližních. Ano, konečné řešení otázky se nabízí. Ale chcete vyhánět čerta ďáblem?

Zkouším to s křesťanskou trpělivostí, odpuštěním a hledáním někoho normálního mezi politickými stranami. Už Aristoteles mluví o uměřenosti, ne o extrémních výkyvech. A historie nás učí, jak říkal můj dějepisář. Lze svalovat na ostatní (nepřizpůsobivé, opilé, sociální případy) kolektivní vinu? Ne. To už tu bylo. Vyhnání Němců, vyvraždění Židů, pronásledování věřících.

A dnes? Mediální poradce našeho kardinála otec Romuald Rob oznamuje, že důležitý člověk spravující sociální sítě hlavy českých katolíků jde kultivovat stranu SPD. Ano, Josef Nerušil, pracovník Arcibiskupství pražského, je na kandidátce. Šlo kultivovat fašisty, komunisty? Všechny pokusy selhaly. Bohužel pan kardinál je obklopen lidmi, kteří jedou na protizápadní vlně. A tak Evropská unie je špatná, svět je zlý a špatný a je potřeba být proti němu a hlavně proti České televizi, která je neobjektivní a asi nehlásá názory SPD.

Strana Tomia Okamury, Čecha jak poleno, má ale příliš obecný program. Rodinu hájí kdekdo. To z ní ještě nedělá křesťanskou stranu. A její poslanec Foldyna aktivně podporuje ruské motorkáře – Noční vlky, kteří jsou napojeni na diktátora a „prezidenta“ Ruské federace Vladimíra Putina.

Ale SPD jde na voliče chytře. Zapojuje do programu levné místní potraviny, které sváží na své jarmarky. Asi ví, že hojnost a konzum vládne většině. To asi úplně křesťanské nebude. 
Přijde mi, že Pražské arcibiskupství je v jakési „divné“ bublině. Ale jak říká katolický intelektuál Jaroslav Šebek pro DVTV, toto všechno naštěstí není politika papeže Františka. Snad aspoň někdo vylepší obraz naší církve. Arcibiskup Jan Graubner vydal prohlášení, kde se, aniž by jmenoval, distancoval od některých volebních kandidatur spojovaných s katolickou církví (viz https://www.cirkev.cz/cs/aktuality/210727prohlaseni-predsedy-cbk-k-nekterym-kandidaturam-do-poslanecke-snemovny ).
Moravský metropolita už dříve vyzýval radní České televize Hanu Lipovskou k rezignaci. U ní je to o to horší, že se teď spojila s popíračem a dezinformátorem poslancem Lubomírem Volným. A spojili se i s Dělnickou stranou sociální spravedlnosti (v podstatě s fašisty).

Je třeba, aby se katolíci volící normální strany hodně modlili. I já jsem se modlil za naše biskupy.

Mně také vadí některé návrhy zákonů, které přicházejí z Evropské unie, vadí mi, když islamisti dělají teroristické útoky, když mám strach jít po ulici. Proto jsem vkládal naděje například do strany kluka s ideálem, Mikuláše Mináře z Milionu chvilek. Bohužel to vzdal před startem. Ony všechny strany mají máslo na hlavě a nemají vizi a opravdu dobrý program. Snad jen politika na komunální úrovni má nějakou barvu. Zatím je to takové bez jasného směru. Ale rodinu hájí i KDU-ČSL.