Předseda ODS Petr Fiala vypadá jako akademik, který se v byznysu příliš neorientuje – ale opak je pravdou! V červenci roku 2009 Fiala pomocí francouzské právní kanceláře DB Artwell Avocats a panamské právní kanceláře Alcogal nechal anonymně založit firmy, v jejichž čele stáli bílí koně. „O čtyři měsíce později,“ píše server Investigace.cz, „tuto strukturu využil, aby z jedné své společnosti do druhé přesunul 15 milionů eur (tehdy 381 milionů korun). V podstatě sám sobě poskytl půjčku, a to na nákup šestnácti luxusních nemovitostí ve Francii včetně zámečku Château Bigaud na Azurovém pobřeží.“ Kdo by nechtěl zámeček na Riviéře?
Ne, myslím, že mi to nikdo neuvěří... Nejsem dobrý ve vytváření fake news: těch skoro 400 milionů korun poslal sám sobě nikoli Petr Fiala – nýbrž Andrej Babiš.
„No a je to tady,“ reagoval Babiš na internetu, „čekal jsem, co na mě těsně před volbami vytáhnou, aby mě poškodili a ovlivnili české volby…“ Událost samu Babiš nepopírá, ale připomíná, že se udála ještě před jeho vstupem do politiky.
Je to ze strany českých opozičních stran velmi rafinované a dokazuje to jejich velikou moc: zveřejněné informace o Andreji Babišovi jsou součástí mezinárodního projektu Pandora Papers, který přinesl miliony dokumentů a podílelo se na něm přes šest set investigativních novinářů z různých zemí. Ti všichni se shodli na tom, že výsledky své práce zveřejní právě tak, aby ovlivnili volby v maličké České republice…
Podstatná je nyní jedna věc: přihlásil Babiš tyto peníze ke zdanění? To zatím není jasné. A ještě něco: už brzy se dovíme, jak silnou hroší kůži má ne Andrej Babiš, ten ji má téměř nekonečnou, ale jeho voliči. Co všechno snesou.