Řečnická otázka: kolik zná Miloš Zeman katolických kněží? Aby o nich mohl vynášet kvalifikované sumární, shrnující soudy? A je Tomáš Halík typický katolický kněz, „inu typický katolický kněz,“ jak řekl právě Zeman? Myslím, že všichni, kdo Tomáše Halíka známe, ať již osobně nebo z jeho veřejného působení, se shodneme na tom, že je to naopak, a to v dobrém i ve zlém, kněz hodně netypický. V tom zlém především v tom, že se jen těžko srovnává se samotnou rolí kněze – pořád chce hrát roli nezávislého, kritického intelektuála, veřejného činitele a publicisty, kterému sluší sarkastická ironie, který všechno hraje na sebe, na své ego. Když odváželi Miloše Zemana do nemocnice, otec Halík si neodpustil vyjádření: „Mám pocit, že ten člověk už zesnul, ale jeho okolí mu to ještě neřeklo.“ Jistě že žádný kněz, ani typický, ani netypický, se takto vyjadřovat nesmí.
To je jedna stránka věci.
Druhá přichází z Milošova, tedy Zemanova dnešního šťavnatého interview pro Frekvenci 1: „Ale víte, lidská nenávist je téměř nekonečná,“ no – právě Miloš Zeman je ten, kdo má největší pouvoir kritizovat jiné za nenávist, budiž řečeno na okraj, „například katolický kněz Tomáš Halík veřejně prohlásil,“ pokračovala na Frekvenci 1 hlava státu, „že bych neměl žít, že by bylo lépe, kdybych nežil. Inu, typický katolický kněz.“ Inu, typický Miloš Zeman.
Na tuto Zemanovu myšlenku nejrychleji zareagovalo brněnské křesťanské Radio Proglas, které dalo Tomáši Halíkovi prostor k vyjádření : „Prezident o mně veřejně lhal už v minulosti a je vidět, že sotva se trochu probral z nemoci, lže opět.“ Výrok o přání smrti Miloši Zemanovi by prezident hledal stejně marně jako článek Ferdinanda Peroutky, řekl Halík a dodal, že zvažuje žalobu. Později, když se trochu uklidnil, Tomáš Halík podání žaloby vyloučil.
Tak to je druhá scéna tohoto vaudevillu.
Každopádně je jasné, že i když – jak říká první zveřejněná zpráva nového lékařského konsilia vedeného rektorem Univerzity Karlovy Tomášem Zimou – není prezident Miloš Zeman ještě není schopen plně vykonávat svůj úřad, chovat se, jak se chvoval, když byl úplně zdravý, už Miloš Zeman dokáže: už je to opět on, jak jej známe: útočný, manipulativní, prolhaný, mstivý...