První schůze nově zvolené Poslanecké sněmovny skončila a Babišova vláda podala demisi, jak je to její povinnost podle ústavy. A prezident demisi přijal. Tak jsme se přece jen dočkali. Andrej Babiš je sice stále ještě premiér, ale už premiér v demisi. Díky Bohu za to, že žijeme v zemi, kde, aspoň hlavních rysech a tazích, platí ústava. Není to – ve světovém měřítku – vůbec samozřejmé.
Vzhledem k hospitalizaci prezidenta republiky se demise uskutečnila písemnou formou. Poděkovat odcházející vládě je slušnost, ale i když prezidentovi přeji brzy úplné uzdravení, jsem rád, že tentokrát nemohl před kamerami všech televizí trousit rozumy o tom, jak výborná vláda to byla.
Babišova vláda podala tedy demisi. Ale bez trapností se to neobejde. Opozice vyzvala odcházející vládu, aby už neděla žádná zásadní rozhodnutí – jako bylo například plošné zvýšení platů všem státním zaměstnancům (to aby nezapomněli a při příštích volbách, a třeba už těch prezidentských, věděli, pro koho hlasovat). Řekl bych, že slušnou vládu by nikdo k takovému chování ani nemusel vyzývat. „Budeme vládnout až do posledního dne tak, jako bychom měli vládnout ještě příští čtyři roky,“ zazpíval k tomu Andrej Babiš.