Cristiano Ronaldo je nejlépe placeným fotbalistou světa. S příjmy z reklamy loni vydělal 82 milionů dolarů, což ho řadí na místo nejvíc vydělávajícího sportovce světa.
A přitom se málem nenarodil.
Jeho matka Dolores Aveiro šla původně na potrat. „Chtěla jsem potratit Cristiana Ronalda, ale doktor nepodpořil mé rozhodnutí,“ říká Ronaldova matka v knize Odvážná matka (Madre coraje). Kniha popisuje těžký život matky portugalského útočníka. Dolores musela ještě jako dítě překonat smrt své matky, žít s násilnickým otcem, její manžel měl problémy s alkoholem, a dokonce vyhrála boj s rakovinou prsu. O knize píše španělský portál Actually.
Dolores čekala Ronalda jako čtvrté dítě a rodina byla v těžké ekonomické situaci, píše v knize novinář Paulo Sousa Costa.
„Nervózní a vystrašená“ přišla podle knihy matka Cristiana Ronalda k lékaři. Ten ji však od zákroku odradil: „Máte jen třicet let a žádný fyzický důvod, proč nemůžete mít dítě. Uvidíte, kolik radosti vám do domu přinese.“
Když Dolores přišla domů, vyzkoušela domácí prostředek pro vypuzení plodu, který jí poradila sousedka. Ten však nezafungoval. Konečně se Dolores rozhodla, že těhotenství bude pokračovat. „Pokud je Boží vůle, aby se dítě narodilo, ať se tak stane,“ řekla si.
Dolores Aveiro v knize ujišťuje, že malý Cristiano skutečně přinesl radost do jejího domu. Ronaldo ještě v útlém věku podepsal smlouvu s klubem Sporting Lisabon. Poté přestoupil do Manchesteru United a od roku 2006 hraje za Real Madrid.
… článek, ze kterého zde cituji a který mi přeposlal jeden milý bratr, mě zaujal. (I když je Bohu žel stylizován tak trochu tak, jako že mezi řádky čteme: kdyby šla – bývala byla – Ronaldova matka na potrat, kolik peněz by tím přišlo nazmar!)
Jistě nikoho, kdo mě zná, nepřekvapí, když napíšu, že fotbalu nerozumím a že se o něj nezajímám. Když někdo vydělává touto hrou miliony, nebo dokonce desítky milionů, není to pro mě na mou duši ani důvod k závisti, ani k obdivu – nechává mě to v klidu, jen si říkám, no tak ať to hoch rozumně investuje a hlavně, ať ho to nezkazí!
Rozhodně nepatřím k lidem, kteří se rozčilují, jaká že je to nespravedlnost, dostávat tolik peněz za kopání do míče. Miliony lidí přece fotbal milují! Říkal mi španělský novinář působící u nás, že šéfové berou z jeho návrhů jen minimum zpráv o politice, něco o ekonomii, ale vše, co jim nabídne o fotbale.
Kdyby se mě někdo zeptal, kdo je Ronaldo, asi by se mi odněkud z paměti člověka, který v televizi nevyhledává, ale ani nevypíná sportovní zpravodajství, vynořilo, že je to fotbalista, ale určitě bych si nevzpomněl, za který klub hraje, a už vůbec ne, za jaké týmy hrál v minulosti. Ale silný je zejména příběh fotbalistovy matky: člověk je schopen obého, zabití plodu i důvěry v Boha, zvlášť když má tak těžký život, jako ona – a Bůh je milosrdný. Celé je to o Božím milosrdenství.
Silné svědectví představuje v mých očích rozhodující úloha zbožného lékaře – a člověk se ptá: našel by se dnes mezi našimi českými věřícími lékaři aspoň jeden, který by dokázal matce tří dětí a ženě alkoholika poradit totéž, co lékař Ronaldovy matky? Neřekl by spíš: Bůh je milosrdný, a jistě vám v takovéto situaci potrat nebude mít za zlé?