Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v úterý oznámila, že se nebude ucházet o zvolení na druhé funkční období. Že by na to neměla dost sil.
Kolik sil stojí vykonávat úřad slovenského prezidenta?
Myslím, že můžeme popravdě říct, že ta síla, o které paní prezidentka hovoří, není třeba k vykonávání agendy hlavy slovenského státu, nýbrž k unesení & překonání politických & společenských poměrů ve Slovenské republice: obrovská nestabilita vlád (myslím, že jen málokdo z Čechů se dnes vyzná ve spleti slovenských politických stran), až šílená inkompetence (některých) lidí, kteří uspěli v parlamentních volbách – a hlavně v normální demokratické zemi, včetně Česka, nepředstavitelná agresivita sil, které se derou k moci; vulgární označení pro prostitutku (mimochodem stejné v obou našich příbuzných jazycích) skandované tisícihlavými zástupy na mítincích strany Roberta Fica spolu se jménem paní prezidentky, výhrůžky smrtí, zdemolování automobilu partnera Zuzany Čaputové – to jsou jen vrcholy zběsilé nenávisti a agresivity. (Zlaté Česko! Ještě že se rozpadla federace a to vše se děje v sice blízkém, ale přece jen cizím státě!) Těžko si představit, že by paní Čaputová mohla vládnout společně s člověkem, který toto vše řídí a organizuje – a podle průzkumů veřejného mínění vyhraje příští parlamentní volby a snad se mu i podaří dát dohromady nějakou koalici – a jen se dostane (nedej Bože!) k moci, ihned otočí kormidlo slovenské politiky směrem k široké náruči východního agresora.
Robert Fico je levičácký neznaboh – nic proti tomu, každý žije svůj život podle svého srdce a své vlastní zodpovědnosti; ale ti, kdo ho podporují, jsou z velké části zbožní slovenští křesťané.
Myslím, že se tu v malém opakuje totéž, co vyneslo do Bílého domu Donalda Trumpa: Zuzana Čaputová je liberálka – na můj vkus až extrémní liberálka. A pro nemálo křesťanů je legitimní a dokonce bohumilé spojit se v boji proti její politice třeba s ďáblem.
Jak krátkozraké!
A hříšné.