Jak tak přemýšlím o situaci na Ukrajině, v Izraeli a Gaze, napadá mne, že jsme možná v naší relativně bezpečné, stabilní a demokratické části světa propadli nebezpečné iluzi. Že se spory ve světě budou napořád řešit jinak než silou. To mohlo fungovat po omezenou dobu, po kterou světu technicky i mocensky natolik dominovala naše civilizace formovaná křesťanstvím, která nahradila právo silnějšího právním státem. Nikdy to nefungovalo dokonale, ale princip se držel.
Dnes křesťanství z našich národů ve velké míře vyvanulo, technicky dominujeme podstatně méně a vojensky jakbysmet. A trend je sestupný.
Takže v relativním klidu existuje už přes sedmdesát let KLDR, která provozuje nefalšované koncentrační tábory (plně srovnatelné s nacistickými), mrzačí mysli dětí, totalitně zotročuje celý národ a dnes už dodávkami zbraní plně ovlivňuje konflikt na Ukrajině. Protože ji chrání jen o málo méně totalitní Čína a samozřejmě postsovětské Rusko.
Právo silnějšího se pomalu vrací na pozici, kterou zastávalo prakticky po celé lidské dějiny. Razantně, kromě Číny, zbrojí Indie, tradičně i muslimské země, ve varu je Latinská Amerika. Rýsuje se střet o Tchaj-wan…