Volby do Evropského parlamentu v České republice vyhrálo – měl bych říct do takzvaného Evropského parlamentu, pejorativně užívané adjektivum „takzvaný“ nemám moc rád, ale tady by bylo vskutku na místě, Evropský parlament přece nezastupuje ani zdaleka celou Evropu – ale dobře, taky říkáme tatarský biftek, i když jej nejedí pouze Tataři – tak tedy: volby do Evropského parlamentu u nás vyhrálo hnutí ANO Andreje Babiše (21,18 % odevzdaných hlasů) a získalo 6 poslanců v čele s pracovitou Ditou Charanzovou; ANO si oproti minulým volbám dokonce trochu polepšilo.
Na druhém místě skončila ODS s 14,54 % a ziskem 4 poslanců: Jan Zahradil, Evžen Tošenovský, Veronika Vrecionová a veterán všech veteránů, disident, signatář Charty 77, bývalý ministr i velvyslanbec a senátor Alexandr Vondra, který díky preferenčním hlasům poskočil do Bruselu až z patnáctého místa kandidátky. Předseda Petr Fiala zdvořile poblahopřál ANO k vítězství – ale hned dodal už méně zdvořile, že doufá, že tomuto hnutí k vítězství blahopřeje už naposledy; no – někdy se stane, že pýcha předchází pád...
O 13,95 % hlasů víc než v minulých evropských volbách získali piráti – tedy mají nejvěrí nárůst ze všech kandidujících stran a tím, měřeno poměrně, největší volební úspěch; minule, jak známo, skončili těsně pod pětiprocentní hranicí; za ně budou nyní v Bruselu a Štrasburku zasedat: Marcel Kolaja, Markéta Gregorová a Mikuláš Peksa – jsem velice zvědav, čím se uvedou a co předvedou.
Starostové (STAN) s regionálními partnery a TOP 09 získali také tři poslance (Jiří Pospíšil, Stanislav Polčák a Luděk Niedermayer), a kdo je už odepisoval, mýlil se...
Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD): 9,14 % a dva poslanci; prý přesně tolik, pravila titulní postava strany, kolik chtěli získat. Oba senioři zvolení za okamurovce jsou skutečně pozoruhodné postavy – jednak Ivan David, 66 let, bývalý ředitel Psychiatrické nemocnice v Praze-Bohnicích a bývalý sociálnědemokratický ministr zdravotnictví (největší úspěch ČSSD v těchto volbách!), a další skokan těchto voleb, z osmého místa zvolený třiašedesátiletý Hynek Blaško, generálmajor Armády ČR ve výslužbě a odpůrce NATO. Zdá se, že voliči SPD by nejraději zvolili vojenskou diktaturu.
7,24 % a 2 poslanci pro Křesťanskou a demokratickou unii – Československou stranu lidovou je nepochybně úspěch této strany. Tomáš Zdechovský a Michaela Šojdrová, druhé a třetí místo na kandidátce, přeskočili Pavla Svobodu, který je tak jediný kandidát na prvním místě kandidátky ze všech stran, které získaly poslance, jenž v příštích letech v bruselsko-štrasburském parlamentu zasedat nebude.
A konečně konečná, tedy Kateřina Konečná, jediná poslankyně zvolená za Komunistickou stranu Čech a Moravy, ostřílená a otrlá profesionálka, od svých devatenácti let vždy jenom poslankyně. Ovšem pouhých 6,94 % jistě ani pesimisté v řadách naší revoluční marxisticko-leninské strany neočekávali; konečná českých komunistů se tak sice pomalu, ale jistě přibližuje.
Takže vcelku – nedopadlo to nejhůř.