Bude mít vůbec příležitost dokončit celý mandát? Kdo ví, co se stane? Prezidentem Francouzské republiky na příštích pět let byl ve druhém kole opět zvolen Emmanuel Macron. Prezident je ve francouzském politickém systému mocná postava a je to ústavně nejsilnější prezident v demokratické části Evropy.
Kdybych byl Francouz, patřil bych mezi ty, kdo volili Macrona coby menší zlo… Jako jeho protikandidátka, jako před pěti lety, stála před voliči Marine Le Pen – jen rozdíl mezi nimi v počtu hlasů se zmenšil. Přitom Macron již potřetí kandidovat nebude, zakazuje mu to ústava, zatímco poražený kandidát může nastupovat do boje, kolikrát chce!
Stane se za pět let hlavou Francie nacionalistická populistka s obdivem k totalitním vládcům a vlastní vášnivou touhou po moci, paní schopná jakýchkoli názorových obratů (EU ano – EU ne, plakáty s Putinem ano – plakáty s Putinem ne…)? Kdo ví, co bude za pět let? Jisté je jedno: demokracie bychom si měli vážit ještě víc a nejvíc: ať bude, jak bude, nikoho ve Francii ani nenapadne, že by si Emmanuel Macron nechal napsat novou ústavu, když mu ta současná neumožňuje potřetí kandidovat, a stal se prezidentem znova – jako tomu bylo v jedné zemi na východě. A vlastně i v té druhé velké zemi na východě.
Český prezident Miloš Zeman v gratulaci Macronovi vyzvedl především jeho snahu jednat s Vladimirem Putinem. Ale ale, kdo nám to, pane Zemane, před necelými dvěma měsíci kázal, že právě to se dělat nemá, kdo nám ve svém projevu po propuknutí ruské invaze na Ukrajinu říkal, že kremelský vládce je šílenec – a šílence že je třeba izolovat? Bože můj, pane Zemane, jak jsem rád, že naším prezidentem už nebudete dlouho! (Ale jak trnu, co od vás ještě uslyšíme!)
Jedeme po kluzkém svahu. Jako bylo jasné, že Rusko přece nenapadne Ukrajinu, tak bylo jasné, že z ruské strany dodávky plynu nepřestanou, protože Rusko potřebuje peníze – a už je to tady. Polská plynárenská společnost PGNiG uvedla, že ji ruský Gazprom informoval, že od středečních 08:00 SELČ zastavuje dodávky zemního plynu do Polska. Následně o konci ruských dodávek informovali i Bulhaři. Rusko vůbec nejedná racionálně, jedná, jako by chtělo samo sebe co nejúčinněji poškodit. Zastavuje si přítok peněz, jako žene své mladé muže na Ukrajinu na jatka.
Gazprom Polákům nesdělil důvod svého překvapivého rozhodnutí. Můžeme se jen domýšlet, že je to trest za velkorysé přijetí milionů Ukrajinců a dodávky zbraní. Minulý pátek také Polákům vypršel termín pro Kremlem nařízenou platbu v rublech.
Poláci – i Bulhaři – jsou schopni v prvním období čerpat plyn ze zásobníků a pak chybějící dodávky z Ruska nahradit plynem z jiných směrů.
Rusko by určitě by zatáhlo kohouty i nám, ale – díky Bohu za to! – my s ním nemáme žádnou smlouvu o dodávce plynu, bereme ruský plyn z Německa...