Už existuje moratorium na zveřejňování průzkumů volebních preferencí, takže se už (legálně) nedozvíme, jak pondělní (9. ledna 2023) osvobozující rozsudek Městského soudu v Praze v kauze Čapí hnízdo pohnul s šancemi kandidáta Andreje Babiše ve volbách prezidenta České republiky. Dozvíme se to až v sobotu z volebních výsledků.
Rozsudek dosud není pravomocný, i když Andrej Babiš vystupuje tak, jako by byl. Je to rozsudek prvoinstanční, státní zástupce si vzal lhůtu na odvolání a Vrchní soud v Praze může verdikt Městského soudu zrušit. A pokud si to Vrchní soud bude přát, může ještě proběhnout celé soudní líčení znova… No, všichni už máme farmy Čapí hnízdo plné zuby a víceméně si většina z nás říká – ať už to dopadne jakkoliv, hlavně ať už nám s tím dají pokoj!
Ovšem případné odvolání může státní zástupce podat teprve poté, co mu bude rozsudek doručen v písemné podobě – a soudce Jan Šott už dopředu vyhlásil, že vzhledem k velkému rozsahu spisu nebude mít písemný rozsudek hotový dřív než za několik měsíců. To už bude myslím dávno po volbách, takže Andrej Babiš teď triumfuje právem.
Jistě, jedním z pilířů, na kterých stojí demokratická společnost, je nezávislé soudnictví. A jistě, respekt k verdiktům soudů je jedním ze svorníků, které drží pohromadě tak různorodou společnost, plnou protichůdných představ, názorů a zájmů, jaká se vždy vytváří, existuje-li svoboda. To ovšem neznamená, že soudy jsou neomylné, ani to neznamená, že soudy jsou hermeticky bezpečné před možnými korupčními vlivy…
A už vůbec to neznamená, že nemůžu rozsudek, i když jej respektuji, kritizovat – a vyjádřit nad ním pochybnosti. Pondělní rozsudek Městského soudu v Praze je v mnoha ohledech podivný, bizarní a paradoxní – a téměř až trapný. Momentů, nad kterými může člověk kroutit hlavou, je mnoho a nevím, zdali je mám všechny vypočítávat – a i kdyby, určitě bych to nedokázal tak elegantně, jako komentátor Českého rozhlasu Petr Hartman, na jehož komentář tímto odkazuji.

https://plus.rozhlas.cz/petr-hartman-polistopadovy-kartel-dotlacil-politicky-proces-s-andrejem-babisem-k-8906658