V každé společnosti je určité množství zla: v některé víc a v některé míň, podle toho, jakou ta která společnost prošla v historii cestou. Určitý potenciál zloby, a ne úplně malý, je i v naší společnosti.
Je politický zločin, jestliže nějaká strana či hnutí s tímto potenciálem zla vědomě pracuje, vyvolává nenávist, agresivitu, pocity závisti, pokud ostrakizuje určité skupiny lidí – ať již doma anebo v zahraničí…
Přeborníkem ve vyvolávání nenávisti na české politické scéně je parlamentní SPD Tomia Okamury se stabilní podporou kolem deseti procent voličů; jen Romy v posledním roce, roce a půl nahradili Ukrajinci. (A v závěsu za SPD se ve vlasteneckém rozhořčení cvičí houf menších politických subjektů, které se zatím, díky Bohu, pětiprocentní hranici pro vstup do Poslanecké sněmovny nepřibližují.)
Okamuru ovšem rozumná, myslící většina národa bere jen jako jakýsi nepříjemný, okrajový folklor (ke svému ztroskotanému pokusu o dialog mezi vládou a opozicí o důchodové reformě okamurovce nepřizval, jak známo, ani prezident Petr Pavel). Ale mám pocit, že své nenávistné řeči nebere tak úplně vážně ani sám Okamura, je to pro něj jen nástroj na ovládání blbější části obyvatel: tak sice řekl, že na Ukrajinu se jezdí na dovolenou – sám tam ale, pokud vím, na dovolenou nejel.
Ale něco jiného je, pokud se k mobilizaci voličů metodou vyvolávání nenávistných nálad sníží velký a za odpovědný pokládaný politický subjekt jako hnutí Ano. Nevím, proč i Ano před volbami do Evropského parlamentu sáhlo k excitaci protiukrajinských nálad, předpokládám však, že jí to z jejích průzkumů veřejného mínění vyšlo jako účelné a vedoucí k cíli – potom by to byla horší vizitka ne jedné parlamentní partaje, nýbrž národa. V každém případě to však je, jak to trojicí adjektiv charakterizoval prezident republiky Petr Pavel, „nevhodné, nefér a nebezpečné“.
Jen na okraj: volební agitaci hnutí SPD prezident ani nekomentuje...
Ale s východoevropskou kartou si ošklivě zahrála i koalice Spolu, tedy ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Zcizit heslo hnutí ANO „Česko, pro tebe všecko“ na „Rusko, pro tebe všecko“ a s tím vyjít do boje proti hnutí Ano, je skutečně okamurovské a solidních pravostředových stran nedůstojné. Alespoň mám za to.
Nejlepší výzbrojí odpovědného občana před volbami tak je určitá míra lhostejnosti – neboli odolnost. A nadhled.