Vrátil jsem se z dovolené, z Jizerských hor – a pořád nějak nemůžu popadnout dech. Nějak se nemůžu dostat do rytmu sledování a více méně pravidelného komentování společenského dění. Co se mezitím stalo? Nepokoje ve Francii se vybouřily. Čeští poslanci po 27 hodinách debaty (naštěstí přerušované pauzami na odpočinek) poslali do druhého čtení vládní ozdravný nebo jaký balíček. Válka na Ukrajině pokračuje, jak kdyby takto měla pokračovat už navždy…
A jak by řekl Franta Kocourek, praporečník brněnského hantecu, soncna rumpluje: vedro je v Brně jako v Jizerských horách. A v celé Evropě. Teplotní rekordy padají jako spálené ovoce za stromů.
Nikde nikdo není, všichni přátelé a známí jsou odjetí, což mě deprimuje: lidé mají být na dosah. (Nějak jsem si myslel, že někoho z přátel potkám v Libereckém kraji, když jsem já byl odjetý, ale nestalo se tak. Klasickou řadu historek o tom, jak člověk potká známého, kterého roky neviděl a celou tu dobu si říkal, že mu musí někdy zavolat, na tržišti v Samarkandu, letos o žádný příspěvek neobohatím.)
Začátek července je čas těch nejdůležitějších událostí, ze kterých se pak žije celý rok – jak kdo ze které. Kdo nechce chybět v českém šoubyznysu a kdo v něm nechce ztratit kontakty a styky, nemůže na začátku července chybět při filmovém festivalu v Karlových Varech. Kdo chce pokropit svěží vláhou Ducha Svatého svoji po celý rok každodenním stresem utlačovanou víru, spěchá na začátku července do Brna na Katolickou charismatickou konferenci.
V Karlových Varech jsem byl naposled v třeskutých letech normalizace, a to ne na festivalu, kroutil jsem si tam povinnou vojenskou službu (či spíš ona se snažila zakroutit krkem mně). Zato charismatickou konferenci jsem se snažil žádný rok nevynechat – a právě při ní jsem potkával přátele a známé, které jsem jinak celý rok neviděl a moc rád jsem se s nimi setkával – to letos nenastalo: na charismatické konferenci jsem nebyl. Ne po nějaké zralé nebo nezralé úvaze, nýbrž jakožto projev nastupující demence: prostě jsem na ni zapomněl a právě na začátek července jsem si domluvil pobyt v Jizerských horách. Bylo tam hezky, to ano, ale už to nikdy neudělám. Tedy myslím: ne v tomto termínu...