O víkendu jsem se účastnil brigády v širší rodině. Vyklízeli (a částečně bourali) jsme dům po prarodičích, který se má změnit v útulné hnízdečko pro novomanžele. Hlavní úderná jednotka se opozdila, takže jsme ve dvou nakládali zbytný inventář malého hospodářského stavení. Většina pracantů toho dne byli mladí muži, kteří nepamatují a nedocení to, co jsem vnímal já. Nenávratně mizející způsob života mých předků, který jsem v dětství viděl všude kolem sebe. Až mi z toho bylo těžko u srdce!
Nejprve jsem hledal vercajk. Stará dílna vypadala, jako by z ní děda právě odešel. Starý brus s velkým elektromotorem, rašple, pilníky, montážní klíče, pily, zahradní nářadí a v regálu vzduchovka na vrabce. Ponk pěkně upatlaný od oleje a s ním související typická vůně.
Vzal jsem palici, krumpáč, sekeru a lopatu a začal pracovat. V kontejneru nebo na hromadě šrotu mizely třešňové kompoty, koberce, staré nádobí ze zabíjačky (chlívky ještě stojí), mlýnek na maso, hliníkový „pískák“ na převaření mléka. Následovaly francouzské hole v několika provedeních a čtyřnohé chodítko pro seniory. Poroučela se veranda s letním posezením, stolek a dvě lavičky, časopisy s vyluštěnými křížovkami. Materiální přehlídka sedmdesáti let života, který se dnes už nežije. To vše ve vesničce na Slánsku, která se nikdy nevypořádala s devastačními dopady komunistické kolektivizace. Jen ten úžasný výhled na památnou horu Říp, který se vám otevře, jen co vyjdete ze vrátek, ten budu novým obyvatelům závidět! Časy se zkrátka mění, jak se zpívá v jedné slavné písničce, a bylo by bláhové někoho nutit, aby v tomto způsobu života svých předků pokračoval.
Jenže člověk si musí dát velký pozor na to, co je dáno přirozeným vývojem a co je výsledkem ideologické zaslepenosti a jisté formy pomatení smyslů. Kdyby komunisté v roce 1948 neovládli naši republiku a následně v padesátých letech násilně nekolektivizovali venkov, byl by dnes Hospozín ležící v centru úrodného Slánska nádherně upravenou a prosperující obcí s výstavnými, vzorně opravenými statky a řadou prosperujících hospodářství (jak to vidíme například v Rakousku).