Zatmělo se mi před očima, když jsem ho na televizních záběrech viděl, jak klade věnec při pietě v Lidicích a slyšel pak, jak žvaní o tom, že i dnes je mezi lidmi nenávist – a tak nepřímo srovnával sám sebe s lidickými mučedníky.
Nový a další vrchol nestydatosti v naší zemi!
A zvedla se snad vlna odporu z úst jeho politických protivníků, kteří se chystají proti němu kandidovat ve sněmovních volbách? Ne.
Zdá se, že Andrej Babiš ve skutečnosti nevadí.
Je to pro mě nepochopitelné.
Je pro mě nepochopitelné – ale je to tak – že premiérem evropské demokratické země, jejímž jsem občanem, zůstává bývalý komunista a bývalý agent tajné policie, což soud v definitivní instanci potvrdil. Agent tajné policie zaměřené na potlačování jakéhokoliv svobodnějšího projevu občanů Československé socialistické republiky, nesvobodné země, jejímž občanem jsem tehdy byl. (Pokud se dalo vůbec mluvit o občanství, a ne jenom o poddanství.) Agent tajné policie, která se i v době, kdy byl jejím agentem, neštítila žádného prostředku pro udržení totalitní moci, včetně vražd (smrt Přemysla Coufala, smrt Pavla Švandy). Je pro mě nepochopitelné, že jsem příslušníkem země, kde skoro čtvrtině obyvatel to nevadí. A Andreje Babiše se chystají volit do čela vlády i na příští legislativní období…
Je pro mě nepochopitelné, že orgány vyšetřování a justice v demokratické evropské zemi nejsou s to vyšetřit a odsoudit tak evidentní podvod, jakým je, když miliardář oddělí formálně kousek svého majetku, nad kterým si ovšem i nadále ponechá plnou kontrolu, vezme na něj dotaci pro malé firmy a pak ho zase připojí k svému impériu; je pro mě nepochopitelné, že velké části mých spoluobčanů nevadí babylonská věž lží a protiřečení, které v souvislosti s touto kauzou pronesl. A jak je možné, že se netěší všeobecnému pohrdání a opovržení ten člověk, který v Poslanecké sněmovně futroval své lži slovy „na zdraví mých dětí“ – a potom dal svého mentálně postiženého syna odvézt na Rusy okupovaný Krym a pak ho izolovat u Ženevského jezera, aby syn o kauze nemluvil?
Vadí mi, že žiji někde, kam mohou ne jenom jedno malé dítě, ale i nejrůznější evropské orgány volat, že „císař je nahý“, leč Andrej Babiš se stále producíruje před veřejností, jako že není ve střetu zájmů – a české orgány, placené z našich daní, ho v tom podporují se stále absurdnějšími argumenty. Vadí mi, že to tolika lidem nevadí. Nebo si snad někdo myslí, že miliardář se opravdu zcela vzdal svého obrovského majetku jen proto, že je premiérem? Bere miliardové dotace – i má podíl na rozhodování o nich, a lidem to nevadí a platí i na něj své daně a budou ho znova volit...