Tak snad nebude tak zle: snad přece jen Andrej Babiš prohraje volby a odejde. Průzkum volebních preferencí předložený agenturou CVVM totiž naznačoval opak a sugeroval nám Babišovo vítězství v letošních podzimních volbách do Poslanecké sněmovny. Na stole je však nový průzkum, tentokrát od agentury Kantar, a podle něj by volby i přes pokles podpory u voličů vyhrála koalice pirátů a STAN s 24 procenty hlasů. Druhá z obou demokratických koalic, tedy Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) by podle Kantaru měla jen o půl procenta méně a při přepočtu na mandáty stejný počet poslanců, tedy 56; dohromady by tak obě koalice měly solidní většinu 112 poslanců ze dvou set.

A ze sněmovny by podle tohoto průzkumu – přece jenom – vypadli komunisté a sociální demokraté.

Takže fajn, to nejhorší snad nenastane; člověk tonoucí ve vlnách současné politiky se stébla chytá – a věří takovému průzkumu, který se mu víc líbí…

Jisté však není nic.

Trend opětovného nárůstu podpory hnutí ANO totiž potvrzuje i agentura Kantar, jakkoli nepřiznala babišovcům první pozici. Ale 21,5 procenta hlasů a 52 mandátů není málo, zejména pokud výzkumníci z Kantaru očekávají další Babišův růst, protože se prý už „odrazil ode dna“...
.
Rozhodující tak bude Babišův koaliční potenciál. Pokud by se do sněmovny skutečně – a dejž to Bůh! – nedostaly ČSSD a KSČM, stal by se Babišovým přirozeným partnerem Tomio Okamura se svojí SPD, jež by posílila na 12,5 procenta a 27 mandátů. Jakkoli se nyní Okamura velice silně vymezuje vůči vládě, nemám pochyby, že kdyby měl šanci s hnutím ANO vládnout, příležitosti se chopí se stejnou vervou, s jakou nyní ANO kritizuje; a možná ještě větší.

Ale podle modelu Kantaru by Babiš ani s SPD většinu dohromady nedal, a to ani pokud by přibral do hry i tajuplnou novou stranu Přísaha, které Kantar prorokuje 6 procent a v níž jde podle různých indicií (podivný dostatek peněz, účast bývalých funkcionářů ANO) právě o projekt Andreje Babiše na převzetí části protestních hlasů a získání koaličního partnera. (Přísaha na co? Na zdraví Babišových dětí?)

Takže tedy, sečteno, podtrženo, k nejhoršímu snad opravdu nedojde.