Připomeňme si některé události uplynulých dní: při prvním jednání o reformě důchodů konaném na pozvání prezidenta republiky, seděli u kulatého, bíle prostřeného stolu na pražském Hradě představitelé vlády v čele s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou, představitelé opozičního hnutí Ano v čele Karlem Havlíčkem a Alenou Schillerovou a nezávislí odborníci; při druhém takovém jednání (protože prezident Petr Pavel, jak řekl, se tak snadno nevzdává...) u kulatého stolu byly místo představitelů Ano jen prázdné židle – a na bílem ubruse cedulky s jejich jmény…
Ano slíbenou účast na jednání odvolalo a prohlásilo za zbytečnou, protože vláda si chce prosadit své, ať již se souhlasem opozice, anebo bez ní.
Je to ze strany ANO velká důvěra v jednotu koalice, protože výroky „s opozicí, anebo bez ní“ zazněly jenom z úst představitelů ODS, premiéra a ministra financí, zatímco jednání o důchodové reformně vedl ministr za KDU-ČSL, který sám nikdy žádný podobný výrok nevyslovil.
A Ano mezitím přitvrdilo prohlášením, že s vládou už vůbec o ničem jednat nebude, ať již u prezidenta, nebo bez něj. Bude jen podávat pozměňující návrhy ve sněmovně. A obstruovat. Je to smutně komický přístup: vláda chce, jak její postoj interpretuje Ano, bez ohledu na opozici prosadit své silou většiny poslaneckých hlasů, takže jednání s ní nemá smysl – ovšem obstrukce má smysl!
Vládu už myslím ze strany opozice nic nepřekvapí. Ale do velmi nepříjemné situace Babišovo hnutí dostalo prezidenta republiky. Celá jeho autorita spočívá v tom, že jej všichni jako autoritu respektují. Není orientální satrapa, aby mohl dát neposlušné poddané zavřít, ani moderní diktátor, aby mohl někoho sesadit a zničit mu kariéru: jeho moc spočívá jenom na dohodě všech, že jej budou respektovat.
A tuto autoritu se hnutí Ano rozhodlo cíleně ničit. Znervóznělý prezident zveřejnil svůj, ne společný, zápis z prvního jednání, který Ano usvědčoval ze změny postoje – a Ano použilo slova o podrazu!
Co vlastně vadí hnutí Ano na autoritě prezidenta? Prezidenta, který má jistě svými názory blíž k vládě než k opozici, ale usilovně se snaží o vyváženost?
Myslím, že Ano chce destruovat jakoukoli autoritu, kromě té své jediné, zaštítěné silou a moudrostí Andreje Babiše a nechce se dohodnout s nikým na ničem.
Ano to vidí tak, že takový postoj mu pomáhá k růstu preferenci a budoucímu vítězství ve volbách – hlavně pak příští rok v těch do sněmovny.
Je to tak? Funguje to?
Příští volby – a hlavně pak ty příští rok do Poslanecké sněmovny – budou testem slušnosti a inteligence národa.